Rubriky
Nezařazené

MČR družstev žáků

Letošní předposlední mistrovský turnaj se uskutečnil od pátku do neděle na česko-polských hranicích.

MČR družstev žáků proběhlo ve městě Vendryně, kde je již vše dvojjazyčné, což některé z našich hráčů dost udivilo.

Turnaje se zúčastnilo celkem 15 týmů z celé republiky. Několik z nich má ve svých řadách členy reprezentačního výběru U15 a U17.

Náš tým odjel do Vendryně v okleštěné sestavě Jana Hnilicová, Danča Dušáková, Maia Weberová, Marek Sedlák a Fanda Modlinger. K dlouhodobě zraněnému Kryštofu Jiráskovi přibyl i nemocný Matyáš Hašek, a tak jsme museli povolat zálohu. I tak nám jeden hráč chyběl a do každého utkání jsme nastupovali již s jednobodovým mankem.

Týmy byly rozdělené do 4 skupin. Nasazení se na turnaji družstev provádí podle postavení na celostátní žebříčku U15 u třech prvních chlapců a dívek. Tam nám bohužel chyběly body Kryštofa. Tím pádem jsme byli nasazení až jako 12.tým. Losem jsme byli zařazeni do skupiny s Kometou Brno, Klimkovicemi a Pardubicemi. My trenéři jsme si v této neúplné sestavě tentokrát medailové cíle nedávali, naším přáním bylo skončit celkově do 12.místa.
V pátek se odehrála dvě kola a my jsme zde měli vyrovnanou bilanci – jednu porážku, jedno vítězství. V prvním zápase proti druhým nasazeným Klimkovicím mnoho nechybělo a získali jsme nečekaný skalp favorita. Fanda ve svém úplně prvním celostátním zápase dlouho vzdoroval daleko zkušenějšímu hráči z Klimkovic. Nakonec bohužel zápas do vítězného konce nedovedl. Body v tomto utkání získala děvčata – Jana spolehlivě v singlu, společně s Danielou v deblu a pro nás překvapivě Maia v singlu, když porazila soupeřku o čtyři roky starší. Nakonec jsme těsně prohráli 3:4.

Ve druhém utkání proti celku z Pardubic jsme počítali se třemi jistými body a potřebovali někde uhrát čtvrtý. Nakonec naprosto nečekaně přinesl bod týmu Marek Sedlák ve dvouhře, když porazil druhého z nedávného MČR U13 J. Stružku. Další body přidala Jana a Danča v singlu a jelikož soupeř měl jen dvě děvčata, bodovali jsme i v deblu. Vítězství 4:3!

V sobotním programu jsme měli za soupeře hráče Komety Brno. Bohužel tento duel našim hráčům moc nevyšel, jediný zápas vyhrála Jana ve dvouhře.

Po skončení klání ve skupinách se losem určily dvojice do pavouků. Do pavouka o medaile postupovaly pouze dva první týmy z každé skupiny.
My jsme byli losováni do pavouka o 9.-15. místo. Za soupeře nám byl vylosován tým Benátek nad Jizerou. A tento zápas jsme prohrát rozhodně nechtěli. Sestavu jsme postavili na dva jasné body, třetí jsem tajně věřila Maie a doufali jsme, že čtvrtý bod uhraje bud mix anebo debl kluků. Nakonec soupeř trochu svojí sestavu prokoučoval a nám tak ulehčil situaci. Vítězné zápasy zaznamenala Jana ve dvouhře a s Dančou opět ve čtyřhře. Povinný bod z mixu, který soupeř v podstatě odepsal, uhrál Marek s Danielou a rozhodující bod přinesla Maia po naprosto úžasném výkonu proti hráčce L. Vernerové, která je o tři roky starší a 45. na žebříčku U15. Ve třetím setu Maia soupeřku doslova převálcovala a to jak psychicky, tak fyzicky. Udržela tentokrát nervy na uzdě a soustředila se na hru, což vedlo k vítězství celého týmu 4:3.

Z Vendryně si nakonec vezeme umístění na 9.-12. místě. Rozhodně jako trenéři nejsme zklamaní, i když jsme k prvním osmi celkům měli někdy dost daleko.

Nejlepší hráčkou našeho týmu se stala Jana Hnilicová, která prohrála jediný zápas v deblu. Jana se na podzim dostala do reprezentačního výběru U15 a výrazně to podle mne přispělo k růstu výkonnosti. Ve dvouhře naprosto suverénně své soupeřky přehrála. Ve čtyřhře s Danielkou, až na zápas proti Brnu, rovněž hrály obě dvě velice dobře a snažily se plnit taktické pokyny. Danča potvrdila, že je daleko lepší párovou hráčkou a touto cestou by se měla do budoucna ubírat.

Marek mel velice těžkou pozici na postu klučicí jedničky. Nastupoval proti hráčům, kteří mají daleko více zkušeností s podobnými turnaji, řada z nich i mezinárodní zkušenosti. Co mě velice potěšilo, že ani jeden zápas dopředu nevzdal a snažil se bojovat o každý bod. Určitě si z turnaje veze spoustu poznatků, na co se zaměřit v tréninku, kde jsou slabší místa v jeho hře a též v taktice.

Pro Fandu byl turnaj vlastně první takovýmto větším turnajem. A lepšil se zápas od zápasu. Taky s ním jsme si řekli, na čem je potřeba zapracovat, kde jsou nedostatky. Ale i ty se dají při troše píle a snahy odstranit.

Nakonec bych chtěla vyzdvihnout výkony Maii. Odehrála tři singly, dvakrát vyhrála, vždy proti daleko starším a zkušenějším soupeřkám. Hráčka, které je teprve 11 let roste zápas od zápasu. Její předností jsou rychlé nohy, obrovský rozsah pohybu a určitá předvídavost. Ve své hře má spoustu technických nedostatků, ale takticky hraje na svůj věk velice dobře. Svými výkony v posledních měsících si dokonce řekla o nominaci na kemp reprezentace U13.

Hráčům děkuji za vzornou reprezentaci. Vytvořili opravdu tým, podporovali se vzájemně při jednotlivých zápasech a rozhodně tady je potenciál v příštím roce pomýšlet na minimálně první osmičku.

Výsledky na: https://www.tournamentsoftware.com/sport/matches.aspx?id=A71985F5-4CDA-40D0-A000-F6612C5B8212&d=20221211

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *