Rubriky
Nezařazené

Skuteč 2022

Letní badmintonové soustředění se i letos uskutečnilo ve sportovním areálu ve Skutči.

K dispozici zde máme krásnou halu se sedmi kurty, atletický ovál, hřiště s umělou trávou a možnost návštěvy místního akvaparku.

Letos se jej zúčastnilo 30 dětí. Opět s námi bylo i několik hráčů z Vinoře. Je to o něco méně než v minulých letech, bohužel postcovidová doba trochu oslabila naše řady – někteří hráči se již do haly na badminton po Covidu nevrátili, jiní museli na poslední chvíli účast zrušit díky nemoci.

Trenérský tým byl již standardní – Pavel Drančák, Mojmír Hnilica, Halka Bitmanová. K nim se letos přidali naši mladí trenéři Dorota Veselá a Jonatan Šercl. Naše současná nejlepší hráčka Katka Mikelová se rovněž zapojila do trénování, spojila svoji přípravu na nadcházející mezinárodní sezonu s pomocí mladým hráčům. Ti měli možnost vidět českou reprezentantku na vlastní oči trénovat a hrát. Pro některé to bylo první seznámení s vrcholovým badmintonem. Kuba Junek se nám opět postaral o sportovní nebadmintonovou přípravu a kompenzační cvičení.

Každý tréninkový den je vždy velmi náročný, začíná ranní rozcvičkou – během a protažením. Dva tréninkové bloky, dopolední a odpolední, vždy obsahují 90–120 minut na kurtech a cca 60 minut tělesné přípravy. Hned se pozná, kdo se přes léto připravoval a kdo raději odpočíval – v tom druhém případě hned po třech trénincích bolí celé tělo.

S mladšími hráči se trénuje zejména technika úderů a pohyb po hřišti, dvě zásadní dovednosti pro další rozvoj hráče. Pokud se hráč zhruba do 12 let nenaučí správně technicky hrát údery, v pozdějším věku se vše pak velmi těžko dohání.

Starší pokročilí hráči mají celý týden zaměřený na rozvoj rychlosti odehrání míčů, pohybu po kurtu, jistotu úderů a správnou taktiku při zápasech. Učí se i nadstavbové údery jako jsou různé triky a zadržené údery – vše již v dorostenecké kategorii potřebné pro úspěchy zápasové.

Všichni se velmi snažili. U některých, zejména těch mírně pokročilých, byl vidět velký posun vpřed. Věříme, že hráči nezapomenou co se naučili a v nové sezoně se zase posunou výkonnostně o něco vpřed.

HB

Foto: Jonatan Šercl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *