Rubriky
Nezařazené

Mistrovství republiky smíšených družstev kategorie U19

Po dvou letech se opět uskutečnilo Mistrovství republiky družstev U19 a náš oddíl byl opět u toho a nečekaně dobře sekundoval všem favorizovaným týmům, které mají ve svých řadách juniorské reprezentanty. Tým ve složení Barča Johnová, Helča Chvalová, Ella Knaislová, Petr Nejedlý, Vojta Franta, Petr Hnilica, Adam Král , Milan Kovář v Dobřanech trenérsky vedl tradičně Pavel Drančák, kterého letos doplnil Mojmír Hnilica.

Turnaje se nakonec účastnilo 15 týmů. V základní skupině jsme měli za soupeře SK Prosek a BA Plzeň. V prvním utkání se náš tým utkal s plzeňským celkem a poměrně hladce zvítězili 6:1. Tímto vítězstvím si náš tým zajistil postup ze skupiny minimálně ze druhého místa.

Ve druhém utkání nastoupil proti svým pražským soupeřům. Hráči se velmi dobře znají z pražských turnajů, takže bylo jasné, že jde o soupeře velmi těžkého a v tomto utkání i mírně favorizovaného. Vždyt za něj nastoupil i Adam Šulc , jeden z nejlepších párových hráčů v republice v této věkové kategorii. Naši se však soupeře vůbec nezalekli. Sestava doznala jediné změny, která se nakonec ukázala jako ta nejdůležitější. V deblu dívek oproti původními utkání , ve kterém to úplně nesedlo Barče s Helčou, nastoupila po boku Helči Ella. Ukázalo se, že sehranost této dvojice, která spolu již přes rok hraje, byla rozhodující. Po předpokládaných výsledcích v mixu a klučičím deblu byl stav 1:1 a holky nastoupily do svého zápasu, který byl jazýčkem na vahách. Proti starším proseckým soupeřkám se vypjaly k velkému výkonu a vyhrály v rozhodujícím třetím setu 21:19. Vedli jsme 2:1. Zápas Petra s Adamem Šulcem měl být jasnou záležitostí, nakonec Petr donutil soupeře sáhnout až na dno sil a prohrál nejtěsnějším rozdílem 23:21, 21:16. Od Petra super výkon. Po třech do dvouhrách byl stav nerozhodný 3:3. K rozhodujícím zápasu nastoupila Helča proti K. Nachtmanové, tedy soupeřce, se kterou týden zpět jednoznačně prohrála, takže jsme byli trochu smutní, že asi se vítězství nepodaří. Ovšem Helča ukázala jaká je. Potrvdila, že se umí o vítězství poprat a tentokrát naopak v podstatě hladce svoji soupeřku přehrála.

Vítězství 4:3 proti favoritům znamenalo vítězství ve skupině a tím i nasazení při losování čtvrtfinále a vyhnutí se týmům, které obsadily ve svých skupinách první místo. Los nám přisoudil nakonec družstvo Baníku Most, které mělo velkou posilu v hostující Soně Hořínkové z Liberce. V sobotním čtvrtfinále jsme rozhodně nebyli favorité. Sestava našeho celku se nezměnila- dle taktiky vítězná sestava se nemění. Ze sestav obou týmů bylo jasné, že rozhodujícím zápasem bude první dvouhra kluků, kde Vojta měl za soupeře velmi dobře fyzicky vybaveného soupeře T. Pospíšila.

Začátek utkání se odvíjel podle předpokladů. První dva zápasy mix a debl kluků naši s přehledem vyhráli Bára s Petrem N. a Adam s Milanem zvítězili vždy 2:0. Holčičí debl byl nad síly Helči s Ellou. Holky prohrály poměrně jasně s párem Hořínková/Kozempelová a Sona Hořínková ukázala , proč je jednou z nejlepších deblistek ve své kategorii s úspěchy i na mezinárodním poli. Poté již Vojta nastoupil pro Pospíšilovi. I přes velkou snahu se mu zvítězit nepodařilo. V dalším zápase Ella prohrála s Hořínkovou. Petr v třísetové bitvě nakonec těsně porazil Orose. Opět byl stav 3:3, nicméně tentokrát byl před Helčou úkol přetěžký- porazit K. Kozempelovou, rovněž členku reprezentačního výběru U17. To bohužel nevyšlo , a tak se náš tým s turnajem musel rozloučit. Hráči i trenéři byli trochu smutní, protože opravdu chyběl kousek. Nakonec se ale ukázalo, že jsme nejtěsnějším rozdílem prohráli s pozdějšími vítězi a tedy Mistrem Republiky pro tento rok. Baník Most ve finále porazil TJ Sokol Klimkovice.

Výkony našich hráčů je navíc potřeba vidět i z toho pohledu, že SK Prosek, který ve skupině porazili, nakonec prošel až do semifinále. Turnaj potvrdil, že mezi těmi nejlepšími a těmi co jim šlapou na paty, jsou jen velmi malé rozdíly, týmy byly velice vyrovnané a naši hráči se rozhodně neztratili. Naopak ukázali, že se s nimi musí v následujících dvou letech počítat jako s favority na medaile, jelikož náš tým patřil složením k nejmladším. Pouze Petr a Vojta končí letos v juniorské kategorii. Většina hráčů naopak teprve do kategorie U19 od ledna přechází, a tak je velká šance v tomto složení hrát ještě dva roky. Hráčům bych chtěla za trenéra velice poděkovat za předvedené výkony a velkou vůli po vítězství. Ne vždy se daří, ale zejména v týmových soutěžích někdy rozhoduje právě ta touha pomoci svému týmu. Držím palce na nadcházejících MČR kategorie U17 a 19 a věřím, že nějaká medaile opět cinkne.

Halka Bitmanová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *