Rubriky
Nezařazené

MČR smíšených družstev dorostu

V Praze proběhlo o víkendu MČR smíšených družstev dorostu.

Zúčastnilo se jej celkem 18 týmů z celé republiky.

Náš tým tak nastupoval ve složení:
Jana Hnilicová, Bára Johnová, Ella Knaislová, Lucka Sommerová, Karolína Vnoučková,

Petr Hnilica, Adam Král, Milan Kovář, Tomáš Bláha

Naše družstvo díky postavení hráčů na žebříčku bylo nasazeno jako číslo 6.

Od začátku jsme věděli, že nejsme favorité soutěže. Turnaje se totiž zúčastnili až na pár výjimek všichni juniorští reprezentanti včetně těch, co nás reprezentovali na nedávném MS juniorů ve Španělsku. Navíc Ella Knaislová, která se v září zranila, celý podzim netrénuje a do turnaje nastoupila po dvou měsících pauzy, takže jsme museli povolat do týmu Janu Hnilicovou, které je teprve 13 let. Naštěstí se nám podařilo domluvit hostování Karolíny Vnoučkové z BK Arion do čtyřher, což se ukázalo jako velmi přínosné.
Tomáš se po více než roce vrátil k badmintonu a věřím, že tento turnaj a skvělá parta ho přitáhnou zpět na delší dobu.

Začalo se hrát již v pátek dopoledne ve skupinách. Našim los přisoudil první nasazené Pardubice Polabiny, dále SKB Český Krumlov a tým BK Kopřivnice. Již první utkáni ukázalo ambice našich hráčů – porazili favority skupiny z Pardubic. Zde se ukázalo, jak důležité je mít oporu v dívčí čtyřhře. Počítali jsme se třemi body kluků a výhrou v mixu, nicméně předpoklady jsou od toho, aby nebyly pokaždé dodržovány. Kluci nečekaně prohráli debl a tak musela zaskočit děvčata. V napínavém zápase nakonec zvítězila naše dvojice 24:22, 20:22, 21:15. To byl zásadní krok pro vítězství ve skupině.

V dalších utkáních pak již bylo bylo vždy vše podle předpokladů. Tedy naši hráči vyhrávali tam, kde jsme počítali s vítěznými body. To znamenalo, že Krumlov jsme porazili 4:3 a BK Kopřivnici 5:2. Po třech pátečních výhrách jsme měli zajištěný postup do sobotního čtvrtfinále a následovalo čekání na soupeře.

Nakonec byl podle papírových předpokladů naším soupeřem Baník Most. A tak se opakovalo loňské čtvrtfinále. A naši hráči toužili svému soupeři porážku oplatit. Do utkání jsme postavili tu nejsilnější možnou a osvědčenou sestavu. Hned první zápas, mix, byl velmi napínavý a pro oba týmy velmi důležitý. Kdo vyhraje bude mít blíže k vítězství. Náš pár Adam s Bárou měli jeden a půl setu zápas v naprosté pohodě pod kontrolou. Pak ale určitá ztráta koncentrace a změna taktiky vrátily soupeře do hry a naše dvojice viditelně znervózněla. Zkušený soupeř, kde nastoupila členka širšího juniorského reprezentačního výběru K. Kozempelová, toho využil a nakonec zvítězil a připsal tak na konto soupeře první bod. Kluci nenechali nic náhodě a body přinesli ze dvouher a debla.

První dívčí singl přinesl druhý bod soupeři. Na druhý dívčí dívčí singl jsme postavili Janu Hnilicovou s tajnou myšlenkou , že by mohla svojí soupeřku T. Grznárovou porazit, což by přineslo ten ne zcela jasný čtvrtý bod. Dlouho se tento zápas vyvíjel v Janin prospěch. Ještě po změně stran ve třetím setu to vypadalo, že Jana dotáhne zápas do vítězného konce. Bohužel se to nakonec nepodařilo, nicméně Jana, velmi hlasitě podporována svými spoluhráči z týmu, bojovala jako lvice a je potřeba ji za výkon pochválit.

A jako již tradičně, rozhodnutí přinesla dívčí čtyřhra. Zde dvojice Bára s Kájou zabojovala, a přestože soupeřky asi byly favoritkami, holky obrovskou bojovností vybojovaly rozhodující čtvrtý bod a tím postup do semifinále.

Neděle:

V neděli jsme tedy po letech opět měli možnost bojovat o medaile. Ze všech čtyř týmů jsme asi byly tím nejméně očekávaným semifinalistou. V semifinálovém utkání, proti našemu pražskému rivalovi z Hamru, jsme opět museli spoléhat na body od kluků, neboť hamerský tým má trojici velice silných, zkušených hráček. Dvě z nich jsou členkami reprezentačního týmu U19.

Sestava byla postavená na tři body od kluků – obě dvouhry a debl. Jako rozhodující se ukázal hned první zápas v mixu, kde byla asi jediná šance na zisk potřebného čtvrtého bodu. To se bohužel nepodařilo, a tak šance na postup do boje o zlato byly už jen teoretické. Petr i Milan dokázali své zápasy vyhrát a i dvojice Adam/Milan v deblu zvítězila nad dosud neporaženou a velice silnou dvojici Hurtík/Srnec. Velmi dobrý výkon od kluků. V posledním zápase dívčí čtyřhře nastoupila dvojice Bára, Kája proti reprezentantkám Šilhavá/Koliášová. Holky srdnatě vzdorovaly, bohužel však prohrály.

Boj o bronz proti soupeři z Klimkovic měl obdobný scénář. Body se kterými se počítalo – tedy dva body ze singlů a bod z klučicího deblu, naši dokázali uhrát. Bohužel rozhodující čtvrtý bod se získat nepodařilo. Zde naopak jediná možnost byla v dívčí čtyřhře, i když i tam měl soupeř juniorskou reprezentantku K. Osladilovou. Po prvním setu a poměrně jasném vítězství soupeřek, naše děvčata ve druhém celé utkání zdramatizovala a souboj byl napínavý až do konce. Bohužel pro nás se nakonec z vítězství 21:14, 21:19 a tím bronzu radovali soupeři z Klimkovic.

Naši hráči byli po utkání smutní, že skončili na nepopulárním čtvrtém místě.

Dle nás trenérů však všichni odvedli maximum, možná i trochu více než jsme mohli za daných podmínek čekat. Postup do semifinále a jen velice těsné prohry v obou utkáních o medaile dokazují, že opravdu chyběl krůček. Chtěla bych všechny moc pochválit a pogratulovat všem jak k předvedeným výkonům, tak též k úžasné vzájemné podpoře. Věřím, že vidina zisku medaile v příštím roce všechny motivuje do dalšího tréninku. Rozhodně na to hráči mají. Navíc kromě Báry Johnové, všichni zůstávají ještě v příštím roce v juniorské kategorii, takže budou moci bojovat v prakticky stejné sestavě.

Výsledky celého turnaje:

https://www.tournamentsoftware.com/sport/draw.aspx?id=F368174C-536F-4927-B982-EF42CC887B92&draw=10

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *